sunnuntai 16. joulukuuta 2012

Suklaa-vadelmakakku

Tällä kakulla juhlittiin Kaverin synttäreitä. Itseasiassa kakkuja oli kaksi, yksi pieni ja toinen suuri. Laitan tähän kuitenkin vain puolikkaan ohjeen, koska siitäkin määrästä saa kakun, joka riittää noin 20 hengelle. Ohje on muunnelma aiemmasta mokkapalohjeesta ja toimi oikein kivasti myös kakkupohjana. Vadelmatäytteeseen hain innoitusta Maximuksen rajoitetut herkut blogista, josta löysin munattoman mansikka curd ohjeen, siitä se ajatus sitten lähtikin.






Tässä kaksi kuvaa kakusta. Viime hetkellä päätin, että koska ikkunasta näkyy ihanan valkoinen talvimaisema, täytyy saman teeman toistua myös kakussa. Kaivokselle ja työkoneiden hunnuksi satoikin kevyt kerros tomusokeria juuri ennen tarjoilua






Kakkupohja

2 dl sokeria
3 dl provenan täyskaurajauhoa
2 dl tattarijauhoa
1 dl perunajauhoa
½ dl kaakaojauhetta (van houten)
3 tl leivinjauhetta
1 tl psylliumia
1/4 tl ksantaania
1 tl suolaa
1 tl aitoa vaniljaa
1 tl omenaviinietikkaa
4 dl vettä tai vissyä
1 dl auringonkukkaöljyä
50 g rouhittua suklaata (lindt 70%)
2 pientä banaania muussattuna
(meillä oli hormoonibanaaneja joten 1½ riitti)

Sekoita kuivat aineet yhteen. Lisää vesi johon etikka on sekoitettu sekä vanilja, öljy, suklaarouhe sekä banaanimössö. Sekoita tasaiseksi, muttta älä liikaa ettei ala muodostua sitkoa. Kaada taikina leivinpapreilla vuoratulle pellille ja tasoita. Paista 200 asteessa 15 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä peitettynä.


Vadelmatäyte

250g vadelmia
vajaa ½ dl sokeria
0,25 dl vettä
1 rkl perunajauhoa tai muuta tärkkelystä

Soseuta vadelmat ja sokeri esim. sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Pakastevadelmat täytyy siis ensin sulattaa. Mittaa seoksen joukkoon vesi sekä tärkkelys. Sekoita huolella ja kuumenna kiehuvaksi. Muistathan kuumentaa seosta 2 minuuttia, mikäli käytät ulkomaisia marjoja. Kotimaisille riittää, että seos pulpahtaa ja sakenee. Anna seoksen jäähtyä ja nosta se vielä jääkaappiin asettumaan tunniksi pariksi. Täyte kannattaakin tehdä hyvissä ajoin. Yllä kuvassa näkyy täytteen upea väri. =)


Suklaakuorrute

100g kookosrasvaa
1 dl kaakojauhetta (van houten)
1 dl tomusokeria
½ dl kaurajuomaa (oatly luomu)
½ tl aitoa vaniljaa

 Sulata kookosrasva juoksevaksi. Anna rasvan jäähtyä hieman ja lisää sitten joukkoon kaakao, sokeri sekä vanilja. Anna Seoksen hyytyä ja vatkaa se sitten kuohkeaksi. Lisää kaurajuoma seoksen joukkoon ohuena nauhana vatkauksen loppuvaiheessa. Kuorrute kannattaa käyttää heti eli sitä ei missään nimessä kannata tehdä kuin juuri ennen kakun kokoamista.

Meillä kakkuja oli tosiaan kaksi ja tein ohjeen tuplana, joten kuvan kakussa on kolme kerrosta, jokainen kerros puolikas pellillinen pohjaa. Kakun voi mielestäni tehdä oikein hyvin kahdella kerroksella tai jakamalla pohjan neljään saa komean korkean kakun. Makuasia. Väleihin levitin ensin suklaakuorrutetta ja sen päälle vadelmatäytettä. Kostutus olisi voinut olla paikallaan. Siinä ja siinä tarvitseeko. Suklaakuorrutetta voi leivitellä väleihin reilumminkin, mikäli ei jakasa alkaa pintaa tasoittelemaan. Meillä pienempi kakku oli sellainen krouvi malli, josta täytettä valui herkullisesti pihalle ja sekin näytti mielestäni hyvältä. Varsinkn kun tuo vadelmatäyte on niin upean näköinen.

Kakun pinnalle rouhin koristeeksi tummaa suklaata (Lindt 70%). Kakku kannattaa nostaa jääkaapista huoneenlämpöön jo pari tuntia ennen tarjoilua, jotta se ehtii pehmentyä mukavasti.

2 kommenttia:

  1. Herkulliselta näyttää noi teidän kemut. Ja aivan loistava idea kakussa. Luulen, että meidän isompi Tyyppi ainakin olisi innoissaan tuonnäköisestä kakusta. Ehkäpä kesällä samantyylisen saakin :).

    Onnea muuten teidän kaverille ja rauhaisaa Joulua koko perheelle! :)

    VastaaPoista
  2. Kiitoksia. Kannattaa muuten suunnistaa leluhyllylle kaupassa, kun alkaa lapsille kakkua vääntämään. Sieltä saa vaikka mitä ideoita ja helposti näyttävyyttä näihin kovin rajoitettuihinkin kakkuihin. Ei ole lisäaineita tai muuta, mitä nyt vähän flataattia renkaista liukenee.. :D Ei vaan kiva, että lelut jäävät iloksi vielä pitkäksi aikaa sen jälkeen, kun kakku on herkuteltu. =)

    VastaaPoista