maanantai 21. tammikuuta 2013

Oliiviöljylevite

Meillähän kaikki leivänpäällislevitteet joudutaan tekemään itse. Tänään piti taasen täydentää varastoja ja tajusin, että edellinen leviteresepti kaipaa pientä päivitystä. Ihan käyttökelpoinen on tuo vanhakin, joten en siihen kajoa. Olen kokenut, että maun kannalta se perinteinen kookosrasva eli munkinpaistorasva on vaan yksinkertaisesti paras pohja levitteelle. Sitä tarvitaan kiinteyttämään. Kookosöljy tietysti olisi kaikkiaan parempi vaihtoehto noin ravitsemuksellisesti, mutta olen nöyrtynyt, koska kookosrasvaa tarvitaan seoksen jäykistämiseksi suhteessa todella pieni määrä. Loppu onkin sitten tässä tapauksessa neitsytoliiviöljyä, se puhdistaa omantunnon ihan mukavasti. ;)


25g kookosrasvaa
1-1,25 dl hyvää neitsytoliiviöljyä
erittäin hienoksi rouhittua suolaa maun mukaan

Sulata kookosravsa kattilassa. Lisää sulaan rasvaan hienonnettu suola. Itse käytän ruususuolaa ja mielestäni myllyn hienoin jauhatusaste on riittävä siihen, ettei suolapaakut narsku hampaissa. Anna kookosrasvan jäähtyä hieman ja lisää joukkoon desi oliiviöljyä, sekoita. Nosta kattila viileään ja anna rasvaseoksen hyytyä kiinteäksi, muttei kivikovaksi. Vatkaa kiinteytynyt rasva sähkövatkaimella kuohkeaksi. Vatkaamisen yhteydessä voi lisätä lopun öljyn. Tässä vaiheessa voi vielä peruuttaa, mikäli näyttää että seos menee liian löysäksi kaikella öljyllä. Huomioi, että levite kiinteytyy jääkaapissa, joten suht löysää saa olla. Mikäli käyttää muuta kuin oliiviöljyä, kannattaa öljyn määrää pienentää. Oliiviöljy kun kiinteytyy kylmässä jo ihan itsekseenkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti