torstai 20. maaliskuuta 2014

Mutakakku (munaton, maidoton, gluteeniton, soijaton, rypsitön)

Voihan inffulenssa!!! Meidän perhe ei ole koskaan sairastanut sillä volyymilla kuin tänä kevät-talvena. No josko tästä jäisi edes himpun verran varastoonkin, niin ei tarvitse ensi vuonna näin paljoa kärsiä. :D Jatkuva sairastelu alkoi ottaa sen verran pattiin, että jotakin helppoa ja hyvää teki mieli. Suklaakakkua parempaa lohturuokaa tuskin löytyy, joten kokeiltavien pinosta kaivautui esiin kaikettoman suklaakakun ohje, joka muuntui meidän näköiseksi. Alkuperäinen idea täältä. Kakku oli todellakin helppotekoinen, vaikka ainesluettelo näyttää uhkaavalta. Jokin valmis jauheseos ajaa saman asian, mutta kun olen jotenkin niin tottunut sekoittelemaan itse. Tätä tarttia ei kovin isoa palaa tarvitse syödä, että makeanhimo talttuu. Ihanaa kahvin kanssa!


2 dl sokeria
1 dl maizenan maissitärkkelystä
1 dl provenan täyskaurajauhoa
½ dl täysjyväriisijauhoa
½ dl vaaleaa riisijauhoa
½ dl tattarijauhoa
1/4 tl ksantaania
1 tl psylliumia
½-1 tl suolaa
1 tl ruokasoodaa
½ dl tummaa kaakaojauhetta 
(van houten)
1 dl vahvaa kahvia
1 dl vettä
1/4 dl appelsiinimehua
1 rkl valkoviinietikkaa
reilu ½ dl neutraalin makuista öljyä
(käytin vaaleaa oliivia)
½ vaniljatangon siemenet
muutama pala krouvisti rouhittua tummaa suklaata
(käytin 85% Lindtiä)

Sekoita kaikki kuivat aineet yhteen yhdessä kulhossa ja nestemäiset toisessa kulhossa. Sekoita vain sen verran, että kaikki ainekset ovat sekaisin, mutta varo tekemästä sitkoa. Kaada taikina jauhotettuun vuokaan (halkaisija käyttämässäni vuoassa 16 cm). Itse käytin jauhotukseen öljyä ja tummaa riisijauhoa, vuoan pohjalle leikkasin muotoon palan leivinpaperia. Paista kakkua 175 asteessa kiertoilmalla 20-25 minuuttia. Kuvan kakku viihtyi uunissa tasan 22 minuuttia, kunnes hermo petti ja otin ulos. Anna kakun jäähtyä ja sirottele päälle esim. kaakaojauhe-tomusokeriseosta.

Loppukaneettina mainittakoon, että suolan kanssa ei kannata pihistellä ja mikäli mahdollista kannattaa nesteenä käyttää veden sijaan pelkkää kahvia. Lasten kanssa vaan pitää hieman himmailla näissä... Luulen että tällä tavoin makuun saa syvyyttä ja samalla kaikettomiin leivonnaisiin liittyvä tietynlainen imelyys peittyy. Seuraavalla kerralla aion paistaa hieman pidempään ja sekoittaa taikinaan kourallisen puolukoita. Näistä myöhemmin päivitystä, nyt nautiskellaan kuvan kakusta. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti